Levensexecuteur

Door een levensexecuteur te benoemen, zorgt u ervoor dat iemand anders – namens u – beslissingen neemt wanneer u zelf (tijdelijk) niet in staat bent om dit te doen. Stichting Nabestaandenzorg Amsterdam inventariseert wat uw wensen en verwachtingen zijn. De levensexecuteur handelt namens u en behartigt uw zaken op het gebied van onder andere zorg en financiën. Doordat u zelf de levensexecuteur benoemt, krijgt u geen onbekende curator of bewindvoerder toegewezen die niet op de hoogte is van uw wensen.


Voordelen van een levensexecuteur:

  • Zekerheid dat uw belangen op de juiste manier worden behartigd
  • U benoemt zelf uw levensexecuteur: zo krijgt u geen onbekende óf ongewenste bewindvoerder toegewezen
  • Maatwerk: u bepaalt zelf wat de bevoegdheden van de levensexecuteur zijn
  • Persoonlijke en zorggerichte benadering

We richten ons zoveel mogelijk op de menselijke kant, maar verliezen ook het zakelijke aspect niet uit het oog. Door onze werkwijze garanderen we u de beste zorg en zijn uw financiële en medische zaken in goede handen.

Wilt u meer weten over het levenstestament of wilt u een vrijblijvend kennismakingsgesprek aanvragen? Neem dan telefonisch contact met ons op of vul hetcontactformulierin.

Stuur een bericht

Wat is een levensexecuteur?

Een levensexecuteur behartigt uw belangen bij leven op het moment dat u door ziekte of ongeval zelf geen belangrijke beslissingen meer kunt of wilt nemen. De levensexecuteur is een gevolmachtigde die uw medische, financiële en persoonlijke zaken regelt op de manier die u wilt. Het is daarom belangrijk dat u de levensexecuteur vertrouwt. In sommige gevallen wordt de partner of een van de kinderen benoemd als gevolmachtigde. Wanneer zij niet over voldoende kennis of tijd beschikken om uw belangen volledig te behartigen, kunt u gebruik maken van een professionele levensexecuteur.

De noodzaak van een levensexecuteur

Mocht u ooit in een positie zitten dat u niet meer voor u zelf kunt zorgen, geen beslissingen meer kunt nemen én zelf niets geregeld heeft, dan wijst een rechter een curator of bewindvoerder voor u aan. Een bewindvoerder neemt beslissingen over uw vermogen en bezittingen. Een curator neemt deze beslissingen ook, maar is ook bepalend in uw persoonlijke verzorging. De bewindvoerder of curator die de rechter aanwijst, is iemand die u niet kent, niet zelf heeft gekozen en van wie u misschien ook niet wilt dat hij namens u handelt.

Door een levensexecuteur aan te stellen, voorkomt u deze situatie. De levensexecuteur is iemand die u zelf benoemt, die volledig – of gedeeltelijk – namens u handelt op basis van een notariële volmacht.


Wat doet een levensexecuteur?

Wat een levensexecuteur precies doet, is afhankelijk van de bevoegdheden die u hem toewijst. U bepaalt volledig wat hij mag doen en wat hij niet mag doen. Op deze manier kan de levensexecuteur precies de ondersteuning bieden die voor u belangrijk is. Voorbeelden van de ondersteunende taken van een levensexecuteur zijn:

  • het opstellen van een levenstestament en een testament
  • het op orde brengen en houden van administratie
  • het opruimen van persoonlijke bezittingen of de woning
  • het begeleiden bij verhuizing
  • het inschakelen of bemiddelen van de juiste zorg

Wat kost een levensexecuteur?

Stichting Nabestaandenzorg Amsterdam hanteert een lage en transparante prijs voor de diensten van een levensexecuteur. U kunt een abonnement afsluiten voor € 145,- per jaar of ons inschakelen voor € 77,50 per uur.

LevensexecuteurTarief
Met abonnement
Inclusief 2 uur ondersteuning
€ 145,00 per jaar
Zonder abonnement € 77,50 per uur
  

Wat is het verschil tussen een executeur en een levensexecuteur?

Een executeur zorgt voor de afhandeling van de nalatenschap van een overledene. Hierbij valt te denken aan het in kaart brengen van de financiële situatie, de aangifte voor erfbelasting en het opzeggen van abonnementen. Ook de testamentair vastgelegde wensen worden uitgevoerd door de executeur, net als de opruiming of verkoop van persoonlijke bezittingen en de woning. De executeur handelt dus pas na het overlijden van de cliënt. Vaak wordt er gedacht dat een executeur ook al beslissingen mag nemen wanneer de cliënt nog leeft, maar verward of ernstig ziek is. Dit is niet het geval.

De levensexecuteur zorgt voor het vermogen, onroerend goed voor de cliënt wanneer hij nog leeft, maar zelf geen beslissingen meer kan nemen. Wanneer er een levenstestament is opgesteld, staat daarin vermeld wie de levensexecuteur is. De levensexecuteur heeft de juridische bevoegdheid om beslissingen te nemen.

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u meer informatie over de levensexecuteur of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact met ons op of vul het contactformulier in. We informeren u graag tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Stuur een bericht